Algemene kosten
Vanaf 2008 is ‘psychologische zorg’ opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeraars. Sinds 2014 worden echter niet meer alle behandelingen bij een psycholoog vergoed. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen psychische klachten en psychische stoornissen. Alleen bepaalde psychische stoornissen komen voor vergoeding in aanmerking. Als er sprake is van een diagnose, dit wordt bepaald in de intake, dan is er veelal recht op een vergoeding. Aanpassingsstoornissen, arbeid gerelateerde klachten (burnout), slaapstoornissen, specifieke fobie, levensfase problematiek, identiteitsproblematiek en relatie/gezinproblematiek zijn uitgesloten van verzekerde psychische gezondheidszorg. De behandeling wordt in die gevallen niet vergoed en valt onder de onverzekerde zorg. Met andere woorden u zult de behandeling dan zelf moeten betalen.
De kosten van de behandeling
Psychotherapiepraktijk Dictus heeft met verschillende zorgverzekeraars contracten afgesloten. Wij sturen de factuur van het zorgprestatie onderdeel wat u heeft ontvangen bij uw zorgverlener naar uw zorgverzekeraar of, indien Psychotherapiepraktijk Dictus geen contract heeft met uw zorgverzekeraar, naar uzelf. Een psychotherapeutische behandeling wordt – net als ander specialistenbezoek of medicatiegebruik- verrekend met het eigen risico bij de zorgverzekeraar, voor 2024 is dat €385,-. Als u daarnaast nog een persoonlijk (verhoogd) eigen risico op de polis hebt, dan wordt het ook daarmee verrekend. Informeert u voorafgaand aan de behandeling of wij een contract met uw zorgverzekeraar hebben. Mocht dit niet het geval zijn, dan krijgt u na afloop van de behandeling een factuur die u aan ons moet voldoen. U stuurt de factuur daarna naar uw zorgverzekeraar die u daar een percentage van vergoed. Informeert u van tevoren bij uw zorgverzekeraar op welk vergoedingspercentage u recht heeft. Indien u verwezen bent binnen het pilot-project Zorroo dan zal er geen verrekening plaats vinden met uw eigen risico.
Wie betaalt de behandeling?
Vrijwel alle psychologische en psychotherapeutische behandelingen voor volwassenen die wij aanbieden, worden vergoed vanuit de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet (als generalistische basis-ggz / gespecialiseerde ggz). U krijgt de behandeling alleen vergoed als u een geldige verwijsbrief van uw huisarts heeft. Ook moet er sprake zijn van a) een psychische stoornis die onder de verzekerde zorg valt (dit wordt bepaald door het Zorginstituut Nederland), en b) van een toegestane therapie (dit wordt bepaald door Zorgverzekeraars Nederland).
In één of enkele gesprekken stelt uw behandelaar vast of er inderdaad sprake is van een stoornis waarvan de behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht er toch geen sprake zijn van een stoornis, dan worden de eerste diagnostische consulten nog wel vergoed.
Voor 2025 heeft de praktijk een contract met de volgende zorgverzekeraars:
- Zorgverzekeraar VGZ, waaronder ook label VGTZ, VGZ bewust, UMC, IZZ, Univé, IZA, Zekur.nl en United consumers
- Zorgverzekeraar Achmea, waaronder ook label Zilveren Kruis, Interpolis, De christelijke zorgverzekeraar, FBTO, De Friesland, Zilveren Kruis Ziezo, Studenten Goed Verzekerd
- Zorgverzekeraar CZ, waaronder ook label CZ, CZ Direct, Just, OHRA, Nationale Nederlanden
- Zorgverzekeraar Menzis, waaronder ook labels Menzis, Hema, Ander Zorg, Vink Vink
- Zorgverzekeraar DSW, waaronder ook labels DSW, Stad Holland, Twente zorgverzekeraar
- Zorgverzekeraar ONVZ, waaronder ook labels ONVZ, VvAA
- Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, waaronder ook labels Zorg en Zekerheid en AZVZ
- Zorgverzekeraar A.S.R., waaronder ook labels A.S.R en A.S.R. ik kies zelf
- Zorgverzekeraar EuCare/Caresq, waaronder ook labels Eucare en Aevitae
- Zorgverzekeraar ENO, waaronder ook label Salland Zorgverzekeringen
Als u een zorgverzekering heeft afgesloten bij één van deze zorgverzekeraars, dan stuurt onze praktijk de facturen rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. De vergoeding is in natura: de zorgverzekeraar betaalt de factuur direct aan de behandelaar. U merkt daar dus niets van. Wel kunnen deze nota’s door uw zorgverzekeraar met uw (verplicht en eventueel vrijwillig) eigen risico worden verrekend, als dat nog open staat.
Onverzekerde zorg voor volwassenen
Ook als er geen sprake is van verzekerde zorg, kunt u in overleg met uw behandelaar er toch voor kiezen om in behandeling te gaan. De kosten van deze behandeling zijn dan geheel voor uw eigen rekening. Voor deze consulten brengt de praktijk het zogenoemde ‘niet basispakketzorg consult’ in rekening, volgens de tarieven van de NZA. Dat is zowel de tijd die de behandelaar in gesprek met u is én de tijd die nodig is voor de zorgvuldige voorbereiding van de gesprekken en de vereiste verslaglegging. Voor onverzekerde zorg is een verwijzing van de huisarts niet nodig.
Annuleren van gesprekken
Bij verhindering kunt u kosteloos tot 24 uur van tevoren (in werkdagen) een gesprek afzeggen. Indien u een gesprek niet tijdig annuleert, zijn de kosten daarvan voor eigen rekening. De praktijk mag hiervoor zelf een tarief vaststellen. U ontvangt hiervoor een factuur die u zelf moet betalen. Deze factuur wordt niet vergoed door uw verzekeraar. Het tarief voor een gemist gesprek is € 60.